Schatten van Amersfoort in het Eemhuis

De Oudheidkundige Vereniging Flehite organiseert in samenwerking met Museum Flehite, de tentoonstelling Schatten van Amersfoort in de publieksruimte van Archief Eemland in het Eemhuis. Aanleiding voor de expositie is het 140-jarig bestaan van de oudheidkundige vereniging.

In 1884 wilde het gemeentebestuur van Amersfoort de Koppelpoort slopen. In die tijd van industrialisering was er namelijk een grote drang om te vernieuwen; menig oud gebouw verdween. Gelukkig was er een jonge vereniging die zich sterk maakte voor restauratie van de historische poort. Hierdoor kunnen zowel toeristen als inwoners van Amersfoort nog steeds genieten van dit prachtige stukje stad.

De Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF) bestaat 140 jaar en markeert dit met een tentoonstelling in Archief Eemland, met medewerking van Museum Flehite. Hier krijg je een indruk van de tijd waarin de vereniging werd opgerichten hoe de OVF zich al bijna anderhalve eeuw heeft ingezet voor het historisch erfgoed van de stad.

Reddingsacties
De man die in 1878 opstond om het Amersfoortse erfgoed te redden was kapelaan W.F.N. van Rootselaar. Hij was de eerste voorzitter van de OVF. Met enkele andere heren van stand liet hij grafheuvels uitgraven op zoek naar urnen en begon hij historische voorwerpen te verzamelen voor hun Museum Flehite. Na de Koppelpoort wisten zij nog veel andere monumenten te behouden waar we nu trots op zijn. In 1903 kreeg de Vereniging het voor elkaar om de Amersfoortse Kei weer boven de grond te brengen en negen jaar later volgde de onthulling van het eerste standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt in heel Nederland. Nog steeds is de OVF een onmisbare factor in de erfgoedwereld, al zijn veel taken overgenomen door vier instellingen: museum, Archief Eemland, Archeologie en Monumentenzorg.

Onthaast en gemoedelijk
Met foto’s en films krijgen bezoekers een indruk van Amersfoort eind 19e, begin 20e eeuw. Zo is te zien dat veel mensen in krotten woonden en monumenten vaak echt op omvallen stonden. Toch tonen de mensen tevreden gezichten en leefde zij onthaast en gemoedelijk. Kinderen liepen uit voor een fotograaf of voor een auto.

Evenementen
Bij de tentoonstelling is een evenementenprogramma met o.a. lezingen over Amersfoort rond 1900 in de maak.  Ook verschijnt een themanummer van het erfgoedtijdschrift Kroniek, waarin de geschiedenis van de OVF van verschillende kanten wordt belicht.

Schatten van Amersfoort
Tentoonstelling 140 jaar Oudheidkundige Vereniging Flehite
Te zien van t/m 6 januari 2019 in het Eemhuis
Eemplein 71-77, 3812 EA Amersfoort
Openingstijden Eemhuis: ma, di, wo, vr van 9:00 - 17:00 uur. Do 10:00 - 17:00 uur. In het weekend gesloten.

Meer weten over de Oudheidkundige vereniging Flehite?

www.historisch-amersfoort.nl

 

  • Verwacht 22 juni -13 okt: Collectie Vozyakov - Oude meesters

    In relatie tot themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ in 2019, presenteert Museum Flehite de fascinerende verzameling oude meesters uit de indrukwekkende kunstcollectie van Igor Vozyakov. De tentoonstelling 'Collectie Vozyakov - Oude meesters' geeft een goed beeld van de invloed van de Italiaanse en Duitse meesters op de Nederlandse en Vlaamse kunst. lees meer

  • Op ontdekkingsreis met kunstenaar Uwe Poth

    Leer Uwe Poth en zijn werk nader kennen en ga ook zelf met potlood en papier aan de slag in een unieke wandeling met de kunstenaar door de prachtige historische binnenstad van Amersfoort. Er is een extra workshop gepland op vrijdag 24 mei 2019. lees meer

  • Originele dagboek van laatste maanden Johan van Oldenbarnevelt na 200 jaar opgedoken

    Op de 400e sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt, maandag 13 mei, wordt na eeuwenlange anonimiteit, in Museum Flehite het originele relaas over de laatste maanden van de landsadvocaat, getoond. Het verslag, opgetekend door de dienaar van Van Oldenbarnevelt, Jan Francken, is al die tijd bewaard gebleven in particuliere boekenkasten, maar vanaf heden zichtbaar voor publiek. Het authentieke handschrift is t/m 5 januari 2020 te zien in Amersfoort. lees meer