Flehite in uitzending ‘Hier zijn de Van Rossems’

Op dinsdag 10 april was Museum Flehite te zien in het tv-programma 'Hier zijn de Van Rossems' op NPO 2. In die aflevering verkenden Maarten, Sis en Vincent van Rossem de stad Amersfoort.

De opnames in het museum voor deze uitzending vonden eind 2017 plaats. In Hier zijn de Van Rossems staat telkens een andere stad in Nederland (en soms in België of Duitsland) centraal. De drie Van Rossems laten elkaar plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

In de vierde reeks van dit tv-programma van de NTR is de vierde aflevering gewijd aan Amersfoort. De stad was eeuwenlang een garnizoensstad. Militairen bepaalden het stadsbeeld en de economie. Maarten heeft daar nog een staartje van meegemaakt toen hij er in dienst was. Zijn carrière had daar bijna een heel andere wending genomen, maar misschien is het maar goed dat hij voor de wetenschap koos en niet voor het leger. De militaire geschiedenis drukt nog steeds een stempel op de stad met het Belgenmonument dat de Eerste Wereldoorlog markeert en het Kamp Amersfoort dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houdt.

Gelukkig heeft de geschiedenis ook prettiger erfgoed nagelaten zoals de Koppelpoort en de middeleeuwse binnenstad. Er is veel te zien en te vertellen voor de Van Rossems. Amersfoort is volgens Sis ‘een aangename plaats, een interessante plaats en een prettige plaats’. Maarten zou er zelfs bijna wel willen wonen. En voor Vincent is Amersfoort zeker ‘romantischer dan Amsterdam’.

De uitzending van Hier zijn de Van Rossems gemist of nog eens terugzien? Kijk dan via Uitzending gemist.