In september 2023 werd Amersfoort bezocht door een vierkoppige jury uit Ierland, Engeland en Duitsland die heeft kennisgemaakt met de stad en haar inwoners. Daarbij zijn zowel het historisch centrum - waar Museum Flehite is gevestigd - als de wijken Vathorst, en Kattenbroek bezocht. Ook nam de jury een kijkje bij innovatieve plekken zoals De Nieuwe Stad en de Wagenwerkplaats.

Stedenbouwkundige kwaliteiten

Bewoners en ondernemers hebben de jury hartelijk ontvangen en de tijd genomen om te vertellen hoe het is om te wonen, werken en leven in Amersfoort. Ook colllega-instelling FASadE, het architectuurcentrum van Amersfoort in C, heeft toen een toelichting gegeven. De jury heeft door het bezoek een beeld kunnen vormen over de kwaliteit van leven en werken, mobiliteit, sociale cohesie, architectuur en stedenbouwkundige oplossingen in Amersfoort. De jury bezocht ook de andere twee genomineerde steden, het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland. De leden beoordeelden de steden onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, maar kijkt ook naar de sociale cohesie, duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd.

Met de winst schaart Amersfoort zich in een rij Europese steden die tot de verbeelding spreken. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. Amersfoort is na Rotterdam in 2015 de tweede Nederlandse stad die de Urbanism Award voor European City of the Year wint.