Voortgezet onderwijs - leerlingen en docenten

Museum Flehite, het museum van de geschiedenis van Amersfoort, is gevestigd in laatmiddeleeuwse muurhuizen. Op dit moment worden deze grondig gerenoveerd. Hierdoor is het museum tot begin 2019 voor onze bezoekers gesloten. Het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof 8 in Amersfoort is tot die tijd gastlocatie voor onze tentoonstellingen.

Nu in het Rietveldpaviljoen: Salon ‘ 18/ Amersfoort – Utrecht
Scholieren gaan in gesprek met kunstenaar

Leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan in Salon '18/ Amersfoort - Utrecht in gesprek met kunstenaars over het creatieve proces. 

Een pluche konijn, verwerkt in een schilderij, een installatie van elektrabuizen, 3D-geprinte sculpturen, een wanddecoratie van bonte kostuums en nog veel meer actuele kunstwerken worden lijst aan lijst geëxposeerd in de tentoonstelling 'Salon ’18 / Amersfoort – Utrecht'.

De tentoonstelling is van 13 oktober t/m 6 januari te zien in het Rietveldpaviljoen Zonnehof in Amersfoort. Het curatorenteam van Kunsthal KAdE, Museum Flehite en gastcurator Carolien de Boer van gemeente Utrecht selecteerde een grote diversiteit aan kunstenaars. Van jong talent tot gevestigde orde, beeldhouwers, keramisten, schilders, fotografen en videokunstenaars. De tentoonstelling geeft met deze verrassende verzameling een beeld van wat er momenteel speelt op het gebied van autonome kunst in Utrecht en Amersfoort en omgeving.

Het voortgezet onderwijs geven we heel graag de kans om de Salon niet alleen te bezoeken, maar ook enkele van de kunstenaars te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan over hun creatieve proces.

Per klassenbezoek zijn twee kunstenaars aanwezig. Zij gaan met kleine groepjes van maximaal acht leerlingen in gesprek. Van de leerlingen wordt verwacht dat zij zich van te voren op school hebben voorbereid, o.a. door vragen over het creatieve proces te hebben opgesteld. Uiteraard dienen zij zich daartoe eerst te verdiepen in wat zo'n proces kan inhouden. 

Het programma is bestemd voor examenklassen beeldend en klassen CKV. Maar ook onderbouwklassen die u geschikt acht voor dit project,  zijn welkom.

- De tentoonstelling loopt van 13 oktober '18 t/m 6 januari 2019
- De kosten voor een bezoek (met twee kunstenaars) bedragen € 80,- per klas.
- Betaling met de cultuurkaart is mogelijk.
- Voor boeking en/of meer informatie kunt u mailen met educatie@museumflehite.nl

 

ONDERSTAANDE LESPROGRAMMA'S ZIJN NA DE RENOVATIE, VANAF BEGIN 2019 WEER TE BOEKEN.

De permanente tentoonstelling en de collectie van Museum Flehite sluiten aan op de leerstof van leerlingen van het voortgezet onderwijs. Leerlingen kunnen individueel of in klasverband bij Flehite terecht.

Informatie voor leerlingen
Aansluiting bij canonvensters
De vaste presentatie en de collectie van Museum Flehite sluiten aan op verschillende canonvensters van de Utrechtse Canons / Canon van Eemland en van de Canon van Nederland. Zo is er in het museum aandacht voor de prehistorie, de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Voor werkstukken kun je beeldmateriaal in lage resolutie zoeken in de museumcollectie van meer dan 20.000 voorwerpen.

Informatie voor docenten
Museumprojecten
De verschillende museumprojecten van Museum Flehite sluiten aan bij het curriculum van het vak geschiedenis. Wilt u iets anders: in overleg met u maken wij een project op maat. Neem contact op met l.edelkoort@museumflehite.nl .

De middeleeuwse stad Amersfoort (brugklas mavo-havo-vwo)
Een interactief spel laat de leerlingen zien hoe een nederzetting aan de voorde door de Amer tot de ommuurde middeleeuwse stad Amersfoort. Daarnaast dragen vragen en opdrachten bij het grote 17de-eeuwse stadsgezicht en de indrukwekkende maquette bij aan het middeleeuwse stadsbeeld. Een rondwandeling door de stad maakt het bezoek compleet. Neem daarvoor contact op met het Gilde Amersfoort, de Amersfoortse Gidsen of voor een rondvaart door de grachten met de Waterlijn.
duur: 60 minuten (exclusief stadswandeling)
kosten: € 70 per klas

Amersfoort onder Duitse bezetting 1940-1945 (brugklas t/m 3 vmbo)
Vragen en opdrachten begeleiden de leerlingen door de vaste presentatie Oorlog en Vrede. Hierbij komen de volgende thema’s aan de orde: Evacuatie en Mobilisatie, Dagelijks Leven, de NSB, het Verzet, de Jodenvervolging en Kamp Amersfoort. Zo krijgen zij een beeld van het leven gedurende de bezettingsjaren in Amersfoort.
Dit project is bijzonder geschikt als voorbereiding op een bezoek aan Kamp Amersfoort.
duur: 60 minuten
kosten: € 70 per klas

Ontdek sporen van de Eerste Wereldoorlog in de provincie Utrecht (3 havo-vwo)
http://www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl/
Op deze website vind je primaire bronnen over de provincie Utrecht tijdens WO1: foto’s, filmpjes, tekeningen, kaarten, documenten, krantenartikelen, affiches, etc. De bronnen zijn onderverdeeld in vier thema’s: Mobilisatie, Belgische vluchtelingen, Dagelijks leven en De komst van keizer Wilhelm II.
In de  achtergrondinformatie en met opdrachten ontdekken  leerlingen hoeveel invloed de Eerste Wereldoorlog had in het neutrale Nederland.
Het project is ontwikkeld in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht.
Meer informatie bijij Lydia Edelkoort l.edelkoort@museumflehite.nl

Tweede Wereldoorlog Dichterbij (3 havo-vwo)
Aan de hand van een aantal thema's gaan leerlingen met vragen en opdrachten zelfstandig op onderzoek uit in de stad. Zij bezoeken Museum Flehite, maar ook Archief Eemland, het Cavalerie Museum, Bibliotheek Het Eemhuis en Kamp Amersfoort. Op deze ontdekkingstocht krijgen leerlingen een beeld van de Tweede Wereldoorlog in hun eigen stad. Het leerlingenmateriaal en de docentenhandleiding is op usb-stick beschikbaar.
Meer informatie bij Scholen in de Kunst / Gusta Romijn 033-479 80 22 gustaromijn@scholenindekunst.nl