Wie doet het niet? Even een filtertje over je net geschoten foto voor op Insta om de kleuren wat op te frissen, of misschien zelfs een ander achtergrondje…
Bij de tentoonstelling Ander licht op Withoos - Drie generaties Withoos zien de leerlingen hoe kunstenaars nu, maar ook in het verleden, de werkelijkheid manipuleren. Zelf gaan ze aan de slag met digitale beeldbewerking. Dit programma kan van t/m 11 september 2022 geboekt worden.
Tijdens een voorbereidende les op school maken zij kennis met de 17e eeuwse kunstenaarsfamilie van Mathias Withoos en met de geënsceneerde foto’s van zijn hedendaagse familielid Hans Withoos. Wat is realistisch en wat erbij of eroverheen gezet? En waarom doen de kunstenaars dat?
In het museum zien zij de kunstwerken in het echt en halen zij inspiratie op voor hun eigen werk. Bovendien mogen zij op een echte photoshoot-set zelf uitproberen hoe je een foto in scène kunt zetten.
Op school leren de leerlingen onder leiding van een gastdocent van Medialab hoe zij zelf een foto van schilderij kunnen bewerken met lagen over elkaar. De resultaten kunnen worden geshowd op de website van Museum Flehite of natuurlijk op Instagram.
In de verwerkingsles wordt verder ingegaan op de mediawijsheid rond beeldbewerking, hoever kun en mag je gaan, wanneer is het prima om op een bestaand werk verder te borduren en wanneer wordt het jatten. En... wat zijn de gevaren?!
Tijdsduur: 1 uur museumbezoek en 1,5 uur gastles op school
Voorbereiding op school: een voorbereidingsles en een verwerkingsles via Lesson Up
Periode: Januari t/m 8 mei 2022
Locatie: Museum Flehite / Op school
Aantal leerlingen: max 30
Benodigdheden: mobieltjes in het museum, laptops op school.
Kosten: op aanvraag
Vervoer: eigen
Discipline: kunst, mediakunst en mediawijsheid
Thema: (media)kunst en mediawijsheid
Vorm: museumbezoek + workshop op school
Niveau: primair onderwijs, leerjaren 7 en 8