Primair onderwijs

De museumprojecten van Museum Flehite, voor leerlingen van groep 3 t/m 8 PO, dragen bij aan de ontwikkeling van het historisch besef. Gedurende het museumbezoek leren de leerlingen al doende: ze onderzoeken historische museumvoorwerpen en middels hands-on voorwerpen raken zij het verleden ook echt aan. In het museum worden de leerlingen begeleid door een ervaren museumdocent.

De museumprojecten zijn deels lesstof-vervangend en sluiten aan bij kerndoelen van het primair onderwijs. Ter voorbereiding van het museumbezoek worden lessuggesties aangereikt, evenals  opdrachten als afsluiting op school.
Wilt u zich opgeven voor één van onderstaande museumprojecten: kijk dan onderaan deze pagina.

Vroeger en Nu (groep 3-4)
Vroeger en Nu is een eerste kennismaking met de begrippen vroeger, geschiedenis en museum. Wat is vroeger, hoe leefden de mensen toen? Hoe zag het er toen uit? Wat is een museum? De leerlingen lopen door het museum, met opdrachten op zoek naar oude voorwerpen. Ze zien het oude Amersfoort in de grote maquette, ze malen koffie zoals honderd jaar geleden en doen oude kinderspelletjes.
duur: 90 minuten (9.30 - 11.00 uur)
kosten: € 40 per groep (max. 30 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 56

Op stap met Jet en Jan (groep 5)
De leerlingen treden in de voetsporen van Jet en Jan, een tweeling die honderd jaar geleden in de binnenstad van Amersfoort leefde. Ze gaan op onderzoek uit in het museum, naar het dagelijks leven van Jet en Jan in de tijd van Ot en Sien. In een schoolbank leren ze lezen en ze helpen met de was en malen koffiebonen.  Ze krijgen zo een beeld van de tijd waarin een meisje werd klaargestoomd voor het huishouden en een jongen voor een echt mannenberoep.
Ter voorbereiding op het museumbezoek is een lestas beschikbaar.
tijdvak: Burgers en stoommachines
duur: 90 minuten (9.30 - 11.00 uur)
kosten: € 40 per groep (max. 30 leerlingen)
kerndoelen: 1, 12, 56

Bouwen aan een poort (groep 6-7)
Stadsmuren en stadspoorten horen bij de Amersfoortse binnenstad: daar gaat dit project over. In het museum leren de leerlingen over het ontstaan van deze middeleeuwse stad. Zo onderzoeken ze het grote stadsgezicht van Mathias  Withoos en de grote maquette van Amersfoort. Als middeleeuwse ambachtslui gaan ze aan de slag met  een duimstok, loodrei en een houtconstructie. 
Het museumbezoek eindigt met een bezoek aan de Koppelpoort.
Ter voorbereiding op het museumbezoek maken leerlingen op school kennis met Gijsbert, die hen meeneemt naar het leven in middeleeuws Amersfoort.
tijdvak: Steden en staten
duur: 90 minuten (9.30 - 11.00 uur)
kosten: € 40 per groep (max. 30 leerlingen)
kerndoelen: 1, 12, 52, 56

Jagers, verzamelaars, boeren en nog meer prehistorie (groep 7-8)
(voorheen Amersfoort onder de grond)
Een deel van Amersfoorts verleden ligt onder de grond, sporen van bewoning in steentijd en ijzertijd, maar ook van ver daarvoor, uit de ijstijden. Het project Jagers, verzamelaars, boeren en nog meer prehistorie maakt dit verleden zichtbaar en tastbaar. Leerlingen gaan vuurstenen werktuigen, zwerfkeien en mammoetbotten aanraken en opmeten. Andere informatiebronnen als kaarten, tekeningen, voorwerpen en foto’s maken het prehistorische beeld van Amersfoort compleet.
tijdvak: Jagers verzamelaars en boeren
duur: 90 minuten (9.30 - 11.00 uur)
kosten: € 40 per groep (max. 30 leerlingen)
kerndoelen: 1, 12, 52, 56

Oorlogskinderen (groep 7-8)
Vijf fictieve kinderen nemen de leerlingen van nu mee naar het Amersfoort van 1940-1945.
Annie, Roel, Nathan, Marietje en Herman zijn leeftijdsgenoten, maar staan alle vijf anders tegenover de Duitse bezetters. De ouders van Annie zitten in het verzet, terwijl Roels ouders zijn lid van de pro-Duitse NSB. Nathan is joods, Marietje en haar ouders zijn bezig te overleven en Herman is gefascineerd door Kamp Amersfoort.
Door zich in te leven in één van de vijf historische personages ontdekken kinderen van nu hoe moeilijk het is om een standpunt in te nemen en de gevolgen er van in te schatten.
tijdvak: Wereldoorlogen
duur: 90 minuten (9.30 - 11.00 uur)
kosten: € 40 per groep (max. 30 leerlingen)
kerndoelen: 1, 12, 52, 56

Programma op maat
Wilt u wat anders dan wij hierboven aanbieden? Dat kan!
Ons vaste aanbod kan naar wens worden aangepast aan een afwijkende leeftijdsgroep. Rond het thema van een projectweek kunnen wij in overleg met u een nieuw museumproject ontwikkelen, tegen minimale kosten.
Neem contact op met educatie@museumflehite.nl of l.edelkoort@museumflehite.nl.

Opgeven voor een museumproject?
Stuur een email naar educatie@museumflehite.nl met de volgende gegevens:
Naam project:
Naam, adres school:
Telefoon school:
Naam leerkracht / contactpersoon:
Emailadres leerkracht / contactpersoon:
Betreft groep + aantal leerlingen:
Voorkeur voor weekdag?
Kan absoluut niet op / afwijkende vakanties:

Parkeren
In samenwerking met parkeergarage Eemplein (Eemlaan 21, 3812 ED Amersfoort) kunnen wij een parkeerkaart met korting aanbieden: u ontvangt 20 % reductie op het normale parkeertarief.

Wij zoeken naar enthousiaste museumdocenten!
Vind je het leuk om kinderen enthousiast te maken voor de geschiedenis van Amersfoort? Heb je geen moeite om voor een groep van dertig kinderen te staan? En ben je wekelijks een of twee ochtenden beschikbaar?

Dan is de functie van museumdocent in Museum Flehite iets voor jou. Na een ‘opleiding’  door een museummedewerker en met input van je collega-museumdocenten ga je aan de slag in een van de meest beeldbepalende en sfeervolste gebouwen in de Amersfoortse binnenstad.

Het is een vrijwilligersfunctie, met de maximale dagvergoeding. In de nabije toekomst kan er ook gebruik gemaakt worden van een modelovereenkomst, die de VAR vervangt.

Belangstelling? Laat het ons weten via educatie@museumflehite.nl

Bekijk onze video op YouTube om een indruk te krijgen van hoe het is om als museumdocent te werken in Museum Flehite.