Kinderactiviteiten

Let op: Het gebouw van Museum Flehite aan de Westsingel/Breestraat is vanaf juni 2018 t/m begin 2019 gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. Gedurende die periode zullen er kinderworkshops en projecten voor het primair en voorgezet onderwijs tijdelijk plaatsvinden vanuit het Rietveldpaviljoen (Zonnehof 8, Amersfoort), waar Museum Flehite ook tentoonstellingen organiseert. Later volgt meer informatie over hoe deze activiteiten zullen worden ingevuld op het tijdelijke onderkomen.

In Museum Flehite is voor kinderen altijd wat doen! Bij de balie kun je bijvoorbeeld om een gratis speurtocht vragen en in Depot Junior mag je oude voorwerpen zomaar vastpakken en uitproberen. Ook hebben we kleding van vroeger die je gewoon mag aantrekken. Tenslotte organiseert het museum regelmatig diverse creatieve kinderactiviteiten zoals kinderworkshops en inloopateliers.

Ontdek het museum via een puzzeltocht!
In Museum Flehite is veel kunst over Amersfoort te zien. Voor kinderen is er nu ook een puzzeltocht waarin ze zelf meer over kunst kunnen ontdekken. Al doende loop je door de tentoonstellingen in het museum en kom je ondertussen leuke dingen te weten. Je kunt deze puzzeltocht gratis afhalen bij de balie.

Inloopatelier
In (en soms ook buiten) de schoolvakanties organiseert Museum Flehite soms een lnloopatelier. Dan kunnen kinderen in Depot Junior onder begeleiding iets moois knutselen dat aansluit op een lopende tentoonstelling. Check onze pagina Nieuws voor actuele inloopateliers.

Kinderworkshops
Regelmatig organiseert Museum Flehite kinderworkshops die aansluiten bij actuele tentoonstellingen. Bij deze activiteit bekijken de kinderen eerst onder begeleiding van een museummedewerker een historisch voorwerp of kunstwerk in het museum. Daarna gaan ze zelf creatief aan de slag. Een kinderworkshop duurt anderhalf uur en kost € 8,- per kind. Check onze pagina Nieuws voor actuele kinderworkshops.

Reserveren is gewenst en kan via info@museumflehite.nl of 033 –  2471100. Maximaal 15 kinderen per workshop.

Ben je (bijna) jarig? Vier je kinderfeestje in ons museum!
In Museum Flehite kan je met je vriendjes of vriendinnetjes terecht voor een bijzondere verjaardagworkshop. Deze kunnen aansluiten bij een actuele tentoonstelling (zie Kinderworkshops). Daarnaast kan voor vaste thema's worden gekozen:

  • Joris en de Draak. Sint Joris de beschermheilige van Amersfoort. Hij gaf zijn naam aan de hoofdkerk van de stad, zijn afbeelding was te vinden op het stadszegel van Amersfoort en zijn wapen is nog steeds ook dat van Amersfoort. Het wapen is de afbeelding die een ridder vroeger op zijn schild droeg. Later kregen ook steden een wapen voor op hun banieren en vlaggen. In deze workshop wordt het verhaal van Joris en de Draak verteld. Daarna gaan de kinderen hun eigen draak maken.
  • Stadskist/Schatkist. De stadskist van Amersfoort is zo'n vierhonderd jaar oud. Het is de schatkist waarin de kostbare bezittingen van de stad werden bewaard, zoals belangrijke oorkondes, de opbrengst van de bekeuringen/boetes en het zegelstempel van de stad. De kist is gemaakt uit één groot stuk eikenhout, een uitgeholde boomstam. De kist ging stevig op slot met negen sloten. Zo kon  de kist alleen open worden gemaakt, wanneer alle negen sleutelbezitters tegelijk aanwezig waren. Niemand kon zo in zijn eentje een greep uit de kas doen! Wanneer de kinderen de kist goed bekeken hebben maken ze hun eigen schatkist.
  • De Toverlantaarn. Een toverlantaarn is een apparaat waarin kleine plaatjes op een groot scherm worden geprojecteerd. Het is eigenlijke en voorloper van de film- en diaprojector, en ook van televisie, video en multimedia. In deze workshop zal de museumdocent uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. Daarna gaan de kinderen zelf toveren: kleine plaatjes maken voor in de lantaarn. Als ze klaar zijn worden deze op de muur geprojecteerd en mogen ouders ze komen bewonderen.


Tussendoor is er tijd voor limonade met wat lekkers en voor de jarige is er een verrassing.

Reserveren en kosten
Kinderfeestjes van museum Flehite zijn geschikt voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. 
De workshops duren anderhalf uur en vinden in principe plaats op woensdag- of vrijdagmiddag of in het weekend met als aanvangstijd 14.00 uur. In overleg zijn andere dagen of tijdstippen mogelijk. Interesse? Graag minstens drie weken van tevoren een mail te sturen aan educatie@museumflehite.nl waarin wordt vermeld: datum, aantal kinderen, gewenste thema en uw telefoonnummer.

De workshop kost € 80,- euro voor groepen t/m tien kinderen. Bij deelname van meer dan 10 kinderen komt er € 8,- per kind bij. Het maximum aantal kinderen is vijftien.