ZoutvatenZoutvaten

Zoutvaten

ca 1615

Dit stel zilveren zoutvaten is maar klein, zo’n 15 cm hoog. Elk vat staat op drie zuilen en is versierd met maskers en koppen van griffioenen. Onder het zoutbakje staat een Romeins soldaat, met op zijn schild een tweevoudig familiewapen, de een van Willem van Hardevelt, de ander van zijn vrouw Engel van Wenckum. De glazen bakjes zijn van later datum, omstreeks 1900. Zij vervangen de oorspronkelijke van verguld zilver, die waren aangetast door het zout.

De zilversmid voerde een roos als meesterteken

Zoutvaten

Willem van Hardevelt (1571-1663) was in Amersfoort een belangrijk man. Tientallen jaren was hij een van de twee burgemeesters en daarnaast had hij vele andere functies. Bij zijn gouden jubileum als regent van het Burgerweeshuis in 1651 legde Van Hardevelt vast dat hij zijn bezittingen zou nalaten aan deze instelling. Willem overleed twaalf jaar later, maar pas bij de dood van zijn tweede vrouw kreeg het weeshuis zijn erfenis ook in handen. Daaronder was ook dit zoutstel.

Uniek paar

Het is niet bekend hoe de Amersfoortse zilversmid heette die deze zoutvaten heeft gemaakt. Hij voerde in ieder geval een roos als meesterteken, zoals een stempeltje aan de onderzijde van ieder zoutvat laat zien. Amersfoort had begin 17e eeuw een gilde van vier of vijf zilversmeden, maar helaas zijn hun namen niet bekend (zie 18). Het is uniek dat dit zoutstel een paar is. Vijf vergelijkbare zoutvaten met zuilen in andere musea zijn alle enkele stuks.