ZegelstempelZegelstempel

Zegelstempel

ca 1355

Amersfoort. Langs de rand van het stempel staat in spiegelschrift: Sigillum civitatis Amersfoerdie (zegel van de stad Amersfoort). Een zegel werd aan een belangrijke brief of oorkonde gehecht, om de echtheid van het document te bezegelen.

Langs de rand van het stempel staat in spiegelschrift: Sigillum civitatis Amersfoerdie

Zegelstempel

Joris (Georgius) was in de middeleeuwen een populaire heilige. Ridders beschouwden hem als hun beschermheilige, kerken werden naar hem genoemd. Zo ook de parochiekerk van Amersfoort. Joris heeft als heraldisch wapen een rood kruis op een wit veld. Dat wapen wordt gedragen door iedere stad en elk land dat Sint Joris als beschermheilige heeft aangenomen, zoals Engeland, Georgië, Barcelona en Amersfoort.

De dochter en de draak

Georgius was in de 3e eeuw officier in het Romeinse leger en christen. Christenen werden vervolgd wanneer zij weigerden aan de Romeinse goden te offeren. Zo ook Joris: hij werd uiteindelijk onthoofd. In de middeleeuwen ontstond de legende dat hij een onschuldige koningsdochter redde uit de klauwen van een kwade draak. Joris staat symbool voor de strijd tussen goed en kwaad.

Zegelstempel

 

Alle collectieverhalen

Volgende verhaal

Pelgrimsteken