Vierkante mutsVierkante muts

Vierkante muts

ca 1890

Deze Hooglandse muts bestaat uit drie delen. De voorstrook is gemaakt van handgeklost Bevers kant, terwijl de achterstrook en de bol van Liers kant zijn gemaakt. Tevens is een gedeelte van de bol en de achterstrook belegd met fijne tule.

De vorm van deze muts en de daarbij gedragen kleding zijn in twee eeuwen weinig veranderd

Vierkante muts

Voor rooms-katholieke vrouwen in het gebied van de Eem en het Gooi

De vierkante muts werd alleen gedragen door rooms-katholieke vrouwen in het gebied van de Eem en het Gooi. De naam is ontleend aan de vorm die ontstond bij het opmaken, waarbij de muts met twee gouden spelden aan een gouden of zilveren oorijzer werd gezet. Sporadisch kon de vrouw nog een zijnaald dragen, die in de rechterzijde van het kant werd gestoken. De vorm van deze muts en de daarbij gedragen kleding zijn in twee eeuwen weinig veranderd.

Onveranderlijk?

Bij streekdracht lijkt het dat die heel lang zo gedragen wordt. Maar dat klopt niet. Deze uniforme kleding is pas in de 18e eeuw in zwang gekomen. In de 19e eeuw ging iedereen deze dragen en zijn de vormen verstard. De zo Nederlandse Spakenburger dracht was oorspronkelijk gemaakt van exotische sitsen: dure katoenstoffen, die in India waren geweven en beschilderd.

Louis de Blécourt

Vierkante muts