Vaandel van de Vrijwillige BrandweerVaandel van de Vrijwillige Brandweer

Vaandel van de Vrijwillige Brandweer

1907

Aan de voorzijde van het vaandel staat het rode kruis van het Amersfoortse stadswapen, met in het midden een brandspuit. De letters AVB staan voor Amersfoortsche Vrijwillige Brandweer, opgericht in 1882. Op de achterkant wordt het 25-jarig jubileum gememoreerd, met de jaartallen en de namen van de twee voorzitters. Het vaandel werd bij officiële gelegenheden gebruikt, bij vergaderingen en in de feestelijke jubileumoptocht van 1907.

Het blussen met emmers was niet erg succesvol

Vaandel van de Vrijwillige Brandweer

Het blussen met emmers was niet erg succesvol

De Vrijwillige Brandweer was een hulpkorps van bijna vijftig man. Binnen het jaar bleek hun nut bij een brand in de Luciferfabriek aan de Kleine Koppel (zie 34). Het blussen met emmers was niet erg succesvol. Gelukkig maar dat volgens de krant ‘de spuit van de vrijwillige brandweer ijlings was komen aanrukken en in eene minuut water gaf uit twee slangen… Leve de vrijwillige brandweer!!!’. In 1891 was het aantal spuiten in de stad gegroeid tot vier; zij werden met een brandkraan aangesloten op de nieuwe waterleiding. Het zilveren jubileum in 1907 werd groots gevierd, met diverse feesten. Ook was er een fakkeloptocht door de hele stad, met drie muziekkorpsen, twee spuiten en vele notabelen in koetsen.

Ruzie

Maar het jubileum eindigde in ruzie. De vereniging viel in twee kampen uiteen en in 1909 besloot de gemeenteraad tot opheffing. Toch kon de professionele brandweer het niet alleen af en een paar jaar later kwam er een nieuw vrijwilligerskorps.