Stilleven met druiven en wijnfles ca 1930Stilleven met druiven en wijnfles ca 1930

Stilleven met druiven en wijnfles ca 1930

Albert Fiks (1908-1945)

Een stilleven dat kubistische stijlkenmerken vertoont, maar ook realistische elementen in zich heeft. Fiks heeft de voorwerpen in dit stilleven van een contourlijn voorzien. Hierdoor komen ze los van het doek en zorgen voor diepte. Het witte tafelkleed slingert er zwierig omheen. Zo krijgt de compositie een levendige uitstraling. Een paar strakke lijnen suggereren de tafel.

Een paar strakke lijnen suggereren de tafel

Stilleven met druiven en wijnfles ca 1930

Fiks

Fiks werd geboren in Duitsland en groeide op bij pleegouders in Amersfoort. Zij herkenden zijn tekentalent en zorgden ervoor dat hij lessen kreeg. Aan de ambachtsschool volgde hij een opleiding tot huisschilder. Hij verdiende hiermee zijn brood en werkte later ook als reclametekenaar.

Zijn vrije tijd besteedde Fiks aan het tekenen en schilderen. In eerste instantie trad hij niet actief met zijn werk naar buiten. Dat veranderde in 1926, toen hij lid werd van de Amersfoortsche Kunstkring. De omgang met professionele kunstenaars en de tentoonstellingen stimuleerden hem om zich verder te ontwikkelen. Zijn stijl ontwikkelde zich in korte tijd van realistisch tot kubistisch en zelfs abstract. In 1939 verhuisde Fiks naar Laren, waar hij omging met onder meer Dirk Koning en Lou Loeber. Het oeuvre van Fiks is klein, maar van hoge kwaliteit.

Abstract

Fiks is een van de weinige modernisten die Amersfoort heeft voortgebracht. Hij experimenteerde met verschillende stijlen en combineerde die vervolgens op eigen wijze in zijn werk. Met zijn abstracte stijl koos hij de weg van zijn wereldberoemde stadgenoot Piet Mondriaan.