De kaart Amorfortia is de tweede stadsplattegrond van Amersfoort. Hij verscheen in 1588 bij de cartografen-uitgevers Braun en Hogenberg in Keulen. Onder de kaart bevindt zich het oudst bekende aanzicht van Amersfoort. Op de achterkant staat een korte geschiedenis van de stad.
Amorfortia maakt deel uit van de Civitates orbis terrarum (de steden van de wereld). Deze verzameling plattegronden en tekeningen van steden in Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika verscheen tussen 1572 en 1618 bij Braun en Hogenberg. De Amersfoortse kaart werd gedrukt in opdracht van abt Michaël van Isselt. Hij vroeg goudsmid Gijsbert Cloeting om de schetsen te maken. Het stadsgezicht heeft een ongebruikelijk gezichtspunt: vanaf het vlakke land in het noordwesten, terwijl de meeste latere afbeeldingen van Amersfoort vanaf de Berg zijn getekend. Notaris en priester Jacob van Hees nam de stadsbeschrijving op de achterkant voor zijn rekening.
Dat Van Isselt een goudsmid vroeg voor de kaart is niet verbazingwekkend. Een edelsmid moest kunnen tekenen om ontwerpen te maken. Daarnaast moest hij voorstellingen en teksten kunnen graveren op zilveren en gouden voorwerpen. Algemeen wordt dan ook aangenomen dat de kunst van het etsen is voortgekomen uit de edelsmeedkunst. De gravure is overigens niet door Cloeting gemaakt, maar door iemand in Keulen.