Soplafabriek, 1930Soplafabriek, 1930

Soplafabriek, 1930

Marie Henri Mackenzie (1878-1961). Detail

De sigarenfabriek bestaat uit een aaneenschakeling van zakelijke bakstenen gebouwen, met elektrisch licht in de ramen. Het schilderij weerspiegelt de snelle technische vooruitgang: de goederen werd nog met paard en wagen vervoerd, maar auto's met de bedrijfsnaam zijn ook al gewoon.

Stinkt ontzettend, pak liever andere

Soplafabriek, 1930

Cubaans paffertje

Florentinus Maria Houbaer uit Vlissingen kocht rond 1900 het pand Van Asch van Wijckstraat hoek Smallepad, het gebouw rechts op het doek. Het complex werd steeds verder uitgebreid. In 1921 verkocht Houbaer zijn bedrijf aan de Vereenigde Hollandsche Sigarenfabrieken te Amsterdam. Die veranderde de naam Houbaer in Sopla; dit zou op Cuba paffertje betekenen. De fabriek legde het in advertenties uit als de afkorting van Steeds onder prima leiding aangemaakt, maar de Amersfoorters zeiden: Stinkt ontzettend, pak liever andere. Sopla was een van de grootste bedrijven van Amersfoort; in 1940 werkten er 400 man. De fabriek is in 1959 gesloten.

Kleurrijk

De schilder Marie Henri Mackenzie werd in Rotterdam geboren en opgeleid, maar woonde vanaf 1905 in Amsterdam. In 1931 verhuisde hij naar Hilversum, waar hij tot zijn dood bleef wonen. Mackenzie ontwikkelde zich tot schilder van vooral stadsgezichten. Hij had contacten met Breitner, leerde veel van hem en schilderde in een kleurrijke, laat-impressionistische stijl. Er zijn in totaal negen tekeningen en schilderijen van de Amersfoortse binnenstad van hem bekend.

Henk van der Lee

Soplafabriek, 1930