Hendrik Both is een indrukwekkend heerschap. Een streng gezicht met baard; zijn haarlijn wijkt terug. Hij draagt een prachtige linnen molensteenkraag en een kostbaar, fijnbewerkt kostuum. Toch is het sober, want dat hoorde zo. De jas wordt dichtgehouden met een gouden sluiting. Een siersabel en handschoenen maken de kleding compleet. Verder zijn het familiewapen en linksboven het jaartal te zien, plus de niet ingevulde leeftijd (ca 60 jaar). Helaas weten we niet wie het geschilderd heeft.
Hendrik (ca 1562-1636) stamde uit een voorname regentenfamilie. Zijn broer Pieter Both was gouverneur-generaal van Indië. Hendrik had geen kinderen; alleen een buitenechtelijke zoon. Zijn eerste vrouw overleed mogelijk aan de pest. Hendrik hertrouwde in 1623 met Beatrijs Taets, zelf ook een regentenweduwe. Ter gelegenheid daarvan werd dit schilderij gemaakt en misschien is er ook een portret van Beatrijs gemaakt. Pas op latere leeftijd maakte Hendrik carrière als bestuurder: kapitein van de schutterij, lid van de vroedschap en weesmeester.
Iedereen die iets voorstelde liet graag zijn portret schilderen. Dat begon al in de 16e eeuw, toen op religieuze voorstellingen voor familiealtaren ook de schenkers zelf biddend werden afgebeeld. Zo staan op de memorietafel van Van Schayck zelfs alle familieleden. Later in die eeuw liet de zelfverzekerde burger het religieuze aspect weg, maar de voorstelling bleef sober. Er zijn overigens opmerkelijk weinig vroege Amersfoortse portretten bewaard gebleven.
Gerard Raven