Midden in dit schilderij zit Jezus op schoot bij zijn moeder Maria. Hij zegent een van de drie bezoekende wijzen. Aan weerszijden zien we leden van de Amersfoortse familie Van Schayck: links zes mannen waaronder Jacob van Schayck, rechts zeven vrouwen waaronder zijn vrouw Alijd. Zij worden bijgestaan door respectievelijk Sint Jacobus en de heilige Adelheid van Vilich. Op de achtergrond zien we de geboorte van Jezus in een Italiaans landschap. Op een apart houten paneel (predella) onder het schilderij uit ca 1565 staan de namen en overlijdensdata van enkele familieleden.
Memorietafels werden gemaakt voor de privé-altaren die welgestelden in de kerk kochten. Op zo’n schilderij stonden diegenen afgebeeld die gememoreerd (herdacht) moesten worden. Ook de Amersfoortse familie Van Schayck had een altaar in de Sint-Joriskerk. Kort voor de eerste Beeldenstorm in 1572 is de memorietafel in veiligheid gebracht.
De Amersfoortse memorietafel was niet bekend, tot hij in 1993 opdook bij een veilinghuis in Zwitserland. Daar ontdekte men dat het een Nederlandse memorietafel was. Eerst dacht men dat het de Utrechtse familie Van Schayck betrof, maar uiteindelijk bleek het de Amersfoortse familie te zijn. Met steun van onder andere de Vereniging Rembrandt kon het museum de memorietafel aankopen.