Japanse komJapanse kom

Japanse kom

ca 1710

Een complete set als deze is zeldzaam: een kom met deksel op een schotel van kostbaar Imari-porselein. De Imari-stijl is altijd te herkennen aan de kleurencombinatie kobaltblauw, ijzerrood en goud, tegen een witte porseleinen achtergrond. De onderdelen zijn identiek versierd; als ze goed staan loopt de decoratie door van deksel naar kom naar schotel. Midden op de schotel staat een pioenroos-tak, met daaromheen bladguirlandes en chrysanten. Op de onderkant van de schotel staan bloeiende prunustakken en irissen, net als op de buitenkant van de kom en het deksel. De kom steunt op drie pootjes in de vorm van een olifantenkop.

Imari werd speciaal voor de Europese markt gemaakt in de stad Arita

Japanse kom

Imari

Imari werd speciaal voor de Europese markt gemaakt in de stad Arita, op het zuidelijke eiland van Japan. Het is genoemd naar de havenstad Imari, waar de schepen met porselein werden geladen. Pas later kwam het kenmerkende Imari-porselein op de markt. Vanaf 1662 haalde de Verenigde Oostindische Compagnie het op. Het eilandje Decima was de enige Japanse handelspost die toegankelijk was voor westerlingen, en dan alleen maar voor de VOC.

Porselein

Porselein was een belangrijk onderdeel van de 19e-eeuwse verzameling van de Amersfoortse apothekersfamilie Kok. Deze bestond daarnaast uit glas, meubels en schilderijen 

Japanse kom