Een sober kerkinterieur, zó precies geschilderd dat je het gevoel hebt dat je er naar binnen kunt wandelen. De vloer glanst in het licht dat door de glas-in-loodramen naar binnen valt. Vanuit het gezichtpunt dat Maarten ’t Hart koos, zijn de kruisribgewelven van de kerk goed zichtbaar. Het kleurenpalet is gematigd, het licht is zacht. Alles aan dit werk straalt eenvoud en verstilling uit.
Maarten ’t Hart is geboren en getogen in Amersfoort. Hij groeide op in de Langestraat, op steenworp afstand van de Sint-Joriskerk. Aanvankelijk trad ‘t Hart in het spoor van zijn vader: hij werd zeil- en tentenmaker. Na enige jaren volgde hij een opleiding aan de kunstacademie in Utrecht. Wars van abstractie richtte hij zich op de traditionele figuratieve kunst. Hij ontwikkelde een oog voor verhoudingen en een grote tekenvaardigheid. Geheel in de klassieke traditie werkt ’t Hart vaak in tempera, een verftechniek waarbij eigeel de basis vormt.
Met zijn kerkinterieurs plaatste 't Hart zich in de rijke traditie van architectuurschilders die Nederland in de loop der eeuwen heeft voortgebracht. Vooral het werk van de belangrijke 17e-eeuwse architectuurschilder Pieter Saenredam vertoont grote verwantschap met het werk van ‘t Hart.
Katjuscha Otte