HeiligenbeeldHeiligenbeeld

Heiligenbeeld

ca 1515

Een zandstenen beeld van een vrouw met een boek in haar handen. Haar hoofd en haren zijn bedekt met een lange doek die over haar schouders valt. Onder haar overkleed met vierkante hals draagt ze een halsdoek. Misschien is het de heilige Agatha of Sint Barbara.

Om haar te straffen werd ze in een bordeel geplaatst

Heiligenbeeld

Dit beeld is afkomstig uit de Sint-Aagtenkapel. De kapel is alles wat er nog rest van het grote vrouwenklooster van Sint Agatha. Dat werd in 1399 gesticht en vulde het hele terrein tussen ’t Zand en de stadsmuur (nu Plantsoen-Noord), Grote Spui en de Bloemendalsestraat. Er waren nog twee nonnenkloosters in Amersfoort, die gewijd waren aan de vroegchristelijke martelaressen Agnes en Barbara. Deze heiligen dienden de vrouwen tot steun en troost: het dagelijks leven was misschien zwaar, maar de martelaressen hadden álles opgegeven voor hun geloof. Na de Hervorming in 1579 werd de katholieke eredienst gedoogd, maar de kloosters mochten geen nieuwe leden aannemen. De laatste non van het Sint-Aagtenklooster overleed in 1637. De kloostergebouwen kregen andere functies, maar dit borstbeeld bleef behouden.

Borsten afgesneden

Volgens de legende leefde Agatha in de 3e eeuw op Sicilië. Als christen werd ze gedwongen te offeren aan de Romeinse goden, maar dat weigerde ze. Om haar te straffen werd ze in een bordeel geplaatst, maar geen man die haar kon krijgen. Na een maand kwam Agatha er ongeschonden uit. Voor straf werden haar borsten afgesneden, maar 's nachts zette Petrus ze er weer aan. Daarom werd ze uiteindelijk maar onthoofd.

 

Heiligenbeeld