Glas van Eemlust, ca 1760Glas van Eemlust, ca 1760

Glas van Eemlust, ca 1760

Simon Jacob Sang (werkzaam 1747-1760)

Op de kelk van het glas krijgen we een fraai beeld van het buitenhuis Eemlust. Een statige trap leidt naar de voordeur op de beletage. Daarboven nog een verdieping en een dak met twee schoorstenen: een typisch 18e-eeuws symmetrisch buitenhuis. Verder zien we de tuin met een theekoepeltje, een tuinhuis, bomenrijen en een hek. De tekst Het welvaaren van Eemlust is de normale zegenwens op dit soort glazen. Ook de steel is een kunstwerk op zich: een dubbele baluster met draden van lucht.

De lijntjes worden gegraveerd door het glas tegen een draaiend koperen schijfje te houden

Glas van Eemlust, ca 1760

De buitenplaats Eemlust

De buitenplaats Eemlust werd omstreeks 1750 gebouwd aan de Wakkerendijk in Eemnes, ter plekke van het huidige pand op nummer 132. Het was bezit van de familie Crommelin, een aanzienlijk Haarlems koopmans- en regentengeslacht. Jacob Crommelin (1741-1774) trouwde in 1763 met Anna Petronella Gerlings. Misschien is het glas ter gelegenheid van hun huwelijk gemaakt. Na Anna's overlijden in 1831 werd het vervallen Eemlust verkocht en afgebroken. Honderdveertig jaar later werden ook de waterpartijen gedempt en het theekoepeltje afgebroken. Ter plaatse herinnert niets meer aan de buitenplaats.

Radgravure

De afbeelding op het glas is een radgravure: de lijntjes worden gegraveerd door het glas tegen een draaiend koperen schijfje te houden. Deze techniek ontstond in de tweede helft van de 17e eeuw. Simon Jacob Sang verfijnde deze techniek en was een van de belangrijkste Nederlandse glasgraveurs van de 18e eeuw. Van zijn hand zijn meer radgravures van buitenhuizen op kelkglazen bekend, zoals Middelwijk in Soest.

 

Glas van Eemlust, ca 1760