Galgenberg 1749Galgenberg 1749

Galgenberg 1749

Jan de Beyer (1703-1780)

Den stad Amersfoord van den Berg te sien, 21 september 1749. Wie nu vanaf het Berghotel de Utrechtseweg af naar beneden kijkt, heeft het uitzicht van Jan de Beyer toen. De Amersfoortse Berg was in 1749 nog kaal, met boven op het Galgenbergje een driehoekige stenen galg. Even verderop aan de Utrechtseweg staat een houten rad op een paal. In de verte ligt de stad, met de Onze-Lieve-Vrouwekerk en daarachter de Sint-Joriskerk. Rechts staan enkele korenmolens, net buiten de stad aan de weg naar Leusden. In de verte zijn de kerktorens van Nijkerk en Bunschoten te zien.

Het lijk bleef daar als afschrikwekkend voorbeeld hangen totdat het was vergaan

Galgenberg 1749

Waarschuwing

Reizigers uit Utrecht kwamen op de Berg het Amersfoortse rechtsgebied binnen. Allen zagen deze waarschuwing: wie zich hier niet aan de wet houdt eindigt aan de galg of op het rad. De veroordeelde werd hier niet ter plekke gedood: dat gebeurde aan een demontabele houten galg op de Hof, midden in de stad en met vele toeschouwers. Ook kon een ter dood veroordeelde worden geradbraakt, op een rad of wiel, net zo lang tot hij stierf.

Afschrikwekkend voorbeeld

Na de voltrekking werd het lijk via de Dievenweg naar de Galgenberg gebracht. Daar bleef het als afschrikwekkend voorbeeld hangen totdat het was vergaan. In 1809 kwam een einde aan deze gewoonte en sinds 1860 is in vredestijd geen doodstraf meer uitgevoerd. In de 20e eeuw zijn op het Galgenbergje diverse losse botten en schedeldelen gevonden, die zonder twijfel toebehoorden aan enkele ter dood veroordeelden.

Lydia Edelkoort 

 

Galgenberg 1749

 

Alle collectieverhalen

Volgende verhaal

Japanse kom