BiervaatjeBiervaatje

Biervaatje

ca 1870

Dit houten vaatje van ca 10 liter is aan weerszijden versierd met reliëfs. De ene kant toont het Nederlandse wapen en de tekst Je Maintiendrai, de ander het Amersfoortse wapen en de tekst Amersfoortsche Beijersch-Bierbrouwerij.

Iedere week werd dit speciale biervaatje gevuld en afgeleverd op paleis Soestdijk

Biervaatje

Amersfoortsche Beijersch-Bierbrouwerij

Deze brouwerij werd in 1873 opgericht door een groep Amsterdamse ondernemers. Daaronder waren de suikerfabrikanten Beuker en Hulshoff en W.A. Croockewit, tevens wethouder in Amersfoort. De fabriek werd gebouwd aan het Smallepad langs het spoor, naar een ontwerp van G.B. Salm uit Amsterdam. Men maakte gebruik van een nieuw in Beieren ontwikkeld brouwproces. De beroemdste aandeelhouder van de brouwerij was prins Hendrik van Oranje-Nassau (1820-1879), broer van koning Willem III. Vanwege zijn loopbaan bij de marine werd hij Hendrik de Zeevaarder genoemd. Iedere week werd dit speciale biervaatje gevuld en wel afgeleverd op zijn huisadres, paleis Soestdijk. In 1894 kwam de brouwerij in handen van de familie Meursing, die de naam Phoenix Brouwerij ging gebruiken. In 1970 werd de fabriek afgebroken.

Lucifers

Dezelfde groep Amsterdamse ondernemers startte in 1882 Luciferfabriek De Eem, naar ontwerp van Salm. De heren Beuker en Van der Valk voerden de directie. Ondanks de omvangrijke productie moest het bedrijf na vijf jaar sluiten. Later was hier een chemische fabriek gevestigd, vooral bekend als Warner Jenkinson. Grote delen van het oorspronkelijke pand zijn behouden dankzij de inspanningen van SIESTA, de stichting Industrieel Erfgoed Amersfoort.

Henk van der Lee

Biervaatje

 

Alle collectieverhalen

Volgende verhaal

Vierkante muts