2. Video: Over de restauratie2. Video: Over de restauratie

2. Video: Over de restauratie

Withoos' Gezicht op Amersfoort hersteld

Museum Flehite start in april met de restauratie van het 350 jaar oude Gezicht op Amersfoort van Mathias Withoos. De restauratie vindt plaats in het onlangs opgeleverde CollectieCentrum Nederland (CC NL). In de loop van mei 2022 zal naar verwachting het schilderij weer te zien zijn in de overzichtstentoonstelling ‘Ander licht op Withoos - Drie generaties Withoos’.

Restauratieteam

Het imposante schilderij, zo'n 2 meter hoog bij 4,5 meter breed, heeft begin 20e eeuw een laatste restauratie gehad. Het inmiddels weer sterk vergeelde en verouderde schilderij zal door Restauratieatelier Amsterdam onderhanden worden genomen. Museum Flehite heeft voor voorbereidend, technisch onderzoek samenwerking gezocht met NICAS, een multidisciplinair onderzoekscentrum van onder andere het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het onderzoek is nodig om een goed behandelplan voor het schilderij te kunnen maken.

Nieuwe beeldtechnieken

Het schilderij zal eerst met behulp van röntgenfotografie, infrarood- en hoge resolutiefotografie in kaart worden gebracht. Hiermee komt laag voor laag in beeld; van doek tot vernis. Ook verschaft het wellicht meer inzicht over hoe Withoos te werk ging. Heeft hij gebruik gemaakt van ondertekeningen en is er iets terug te vinden van de opzet van het ingenieuze perspectief in dit immense doek? En wie weet worden nog andere, nu niet zichtbare geheimen ontsluierd.

Tekenen van verpoetsing bij de Onze Lieve Vrouwetoren. | Delen van het paard zijn sleets

 

Verfverlies in de bovenste witte laag | Ruiter vrijwel onherkenbaar verpoetst? Fotografie: K. Kirsch/Restauratieatelier Amsterdam

De restauratie is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds), Fonds Bos/OVF, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen, het K.F. Hein Fonds en de gemeente Amersfoort. 

 

 

Stadsgezicht met molen, ca 1770
Stadsgezicht met molen, ca 1770
30 april 2024 - 18 juni 2024

Gratis rondleidingen op dinsdagmiddag

Lees meer
2 mei 2024

Kinderworkshop: Zelfportret en zwarte vingers

Lees meer
7 mei 2024

Familieworkshop: Er was eens in Amersfoort... LEGO-animatie

Lees meer

 

Naar agenda overzicht