Amersfoort uit je raamAmersfoort uit je raam

Amersfoort uit je raam

Lockdown challenge

Wat zitten we weer veel thuis!   Waarschijnlijk kun je het uitzicht uit je raam nu wel dromen. ..

Museum Flehite heeft mooie stadsgezichten in zijn collectie: de stad  Amersfoort door de jaren heen op allerlei manieren verbeeld. Veel stadsgezichten zijn gemaakt in de buitenlucht op bekende plekken in Amersfoort. Regelmatig zijn die stadsgezichten voor iedereen te zien in het museum. 

Amersfoortse uitzichten

Maar hoe ziet Amersfoort eruit vanuit jouw eigen raam? Dát weten niet veel mensen. Grijp nu de kans om eens écht goed naar buiten te kijken en doe mee aan een leuke Amersfoortse stadsactie. We dagen je uit om jouw uitzicht vast te leggen in een kunstwerk. Alle inzendingen zullen te zien zijn op de website van Museum Flehite. Bovendien wordt een selectie van de inzendingen tentoongesteld in het museum zelf.

Bekijk hier de ingezonden Amersfoortse uitzichten

De opdracht: Verbeeld je uitzicht op de stad Amersfoort vanuit je eigen raam

Je mag het uitzicht uit je raam tekenen, fotograferen, schilderen, drukken, plakken, boetseren, knippen, borduren, kortom: welke techniek ook maar bij je past. 

Je kunt het heel realistisch of meer abstract aanpakken, erg precies of juist ruig. Je kunt kiezen voor een heel druk uitzicht, of voor een rustig of zelfs saai stadsgezicht, een uitzicht vanaf een verdieping of vanaf de begane grond, bij ochtendlicht of sterrennacht… Jij bepaalt het!   

De enige voorwaarde die we stellen is dat je het raam, van waaruit je kijkt, ook weergeeft, zodat er een binnen-buitenrelatie ontstaat. 

De spelregels

Formaat: Zorg er voor dat je werk, als het bedoeld is om te worden opgehangen, niet groter is dan 70 x 50 cm. Voor vrijstaand ruimtelijk werk geldt alleen: “het moet wel door de deur kunnen”. 

Stuur een foto van je werk voor 9 mei naar: educatie@museumflehite.nl. Deze foto is minimaal 1280 dpi breed.
 
Vermeld daarbij:
-  Je naam, leeftijd, telefoonnummer 
- Locatie (“uitzicht op…” of “vanuit raam …(straat)”) 
- Materiaal en techniek  
- De afmetingen van je werk 

Jury

De jury, een aantal medewerkers van het museum, bepaalt welke werken geëxposeerd worden. Ze letten daarbij niet alleen op de manier van verbeelden en op de aanwezigheid van de binnen-buitenrelatie, maar ook op een mooie verdeling op de expositie van leeftijden van de makers, de afgebeelde plekken in de stad en de gebruikte technieken.  

Deze jury bestaat uit Rik Jagtenberg (beheerder in het museum en voormalig docent beeldende vorming) Aidah Amer (als schoonmaakster in Museum Flehite ziet zij de stadsgezichten elke werkdag), Onno Maurer (kunsthistoricus en locatiedirecteur van Museum Flehite), Lydia Edelkoort (stadshistoricus van Amersfoort) en Karen Wins (educatiemedewerker en voormalig docent beeldende vorming). 

Als je werk is geselecteerd voor de expositie, ontvang je van ons bericht over het tijdstip en de manier van inleveren bij Museum Flehite.

Inspiratie uit eigen collectie

Ter inspiratie hebben we hier een aantal voorbeelden van dit soort raam-uitzichten op deze pagina gezet. Een aantal ervan komt uit de eigen museumcollectie.

Hans Withoos, Windows to Paradise, 2019

Annemieke Alberts, Nachtvlinder, 2010

                        

 
Annemieke Alberts, Z.T., 2010         

  Simca Horjus, Trappenhuis Breestraat 80, 1983-87

Foto: Charella Hulsbosch www.indebuurt.nl/AmersfoortFoto: Charella Hulsbosch www.indebuurt.nl/Amersfoort
C.Schaap Rozendaal, Uitzicht op Weverssingel (detail),1959, collectie Museum FlehiteC.Schaap Rozendaal, Uitzicht op Weverssingel (detail),1959, collectie Museum Flehite
Dirk Harting, Gezicht vanuit raam achterzijde Langestraat. 1909, ets, (detail) Collecie Museum FlehiteDirk Harting, Gezicht vanuit raam achterzijde Langestraat. 1909, ets, (detail) Collecie Museum Flehite
Aanbidding door de drie wijzen,1635
Aanbidding door de drie wijzen,1635
16 mei 2021 - 20 juni 2021

MuseumJeugdUniversiteit

Lees meer
18 mei 2021

Online Docentenmiddag

Lees meer

 

Naar agenda overzicht